Som bruker eller investor av kryptovaluta kan en møte utfordringer ved overføring fra kryptoplattform eller utlandet til norsk bank. Årsaken knytter seg til at regler om KYC og AML, i korte trekk at banken må vite at pengene ikke stammer fra et ulovlig opphav. Her kan du lese mer om prosessen.
Hva krever banken for å godta kryptovaluta?
I dag har de færreste banker i Norge en kryptovaluta-adresse for direktemottak av kryptovaluta. Investorer og andre bruker gjerne derfor ulike plattformer for «onboarding» og «offboarding» fra blokkjede-teknologien som bærer kryptovalutaen. Kryptovalutaen veksles på disse plattformene over til vanlig valuta («fiat» valuta), og kan deretter overføres til banken på vanlig vis. Imidlertid kjenner norske banker til de fleste vanlige plattformer for veksling mellom kryptovaluta og fiat-valuta, og i praksis vet banken da at midlene avstammer fra en kjent kryptovaluta-plattform som driver med bl.a. kjøp og salg av krypto- og fiat-valuta. Så hva er problemet med det? Utfordringen er nettopp desentraliseringen og manglende kontroll med kryptovaluta – bankene aner ikke hvor midlene stammer fra, herunder om de avstammer fra legitim eller ulovlig virksomhet.
Med dagens lovgivning er ikke dette godt nok, det kreves mer av bankene enn hva tilfellet var før. De må som et grovt utgangspunkt kjenne midlenes opprinnelse. Så hva krever banken? At en dokumenterer midlenes opprinnelse, og så fremt denne er legitim vil en normalt kunne påregne å bli akseptert som kunde av banken.
Plikter banken å opprette kundeforhold?
Som den klare hovedregelen er bankene i sin fulle rett til å avslå ett kundeforhold om en ikke kan redegjøre for kapitalen man mottar inn på bankkonto hos banken. Det er imidlertid mulig å påklage avslag eller oppsigelse av kundeforhold til finansklagenemda.
Hva kan en gjøre for å ikke få problemer med kryptovaluta hos banken?
En åpen kommunikasjon med banken er klart å foretrekke, og regelmessig ønsker de bare å forstå hvordan du er kommet i besittelse av kryptovalutaen. Dokumentering av handler og transaksjoner kan være nødvendig, samt noe å tenke over om du skal investere eller bruke kryptovaluta som baserer seg på skjulte transaksjoner og skjult eierskap. Erfaringsmessig kan også mange nye valutaer være vanskelig å dokumentere, enten fordi det er scam, «shitcoin» eller andre mindre og mer ukjente kryptovalutar.
Advokatbistand ved kryptovaluta transaksjon til norsk bank
Om du har midler investert i kryptovaluta og ønsker de overført til norsk bank så kan vi bistå, slik at banken får det de krever for å akseptere slikt mottak. Tilsvarende kan vi bistå om du har overført kryptovaluta, og banken har gitt deg frist for å redegjøre for midlenes opprinnelse.